Театри за англиски јазик во Шпанија

Дали гледате филм во Шпанија? За жал, освен ако не зборувате шпански, ќе се борите да разберете што се случува, бидејќи тие ги коментираат повеќето странски филмови во Шпанија. Гласини дека тоа произлегува од деновите на диктатурата на Франко - имињата на филмовите беа полесно да се цензурираат - но денес нема изговор. За среќа, можете да најдете филмови на англиски јазик во кината за оригинална верзија (кино верзија оригинал на шпански), иако овие може да се најдат само во поголемите градови.

Кино сали во Шпанија

Среда е "Дија дел Еспепадор". Речиси сите кината (ако не и сите) нудат намалени цени за влез. Земете ги вашите билети уште рано, бидејќи секогаш има долги редови како што луѓето се обидуваат да го зголемат билет.

Недела вечер е филмска вечер во Шпанија и секогаш има исклучително долги редици пред кинотеката во неделата вечер, па оваа ноќ е најдобро да се избегне.

Филмовите во оригиналниот јазик имаат тенденција да бидат на повеќе уметничка страна, иако видовме The Incredibles на англиски јазик. Запомнете, ова не се "филмски кина" на англиски јазик, туку "оригинални кината", па филм на кинески, француски или арапски јазик ќе биде на кинески, француски или арапски јазик (со шпански преводи), а не на англиски јазик!

Некои од овие филмски театар покажуваат некои филмски имиња, а некои во оригиналната верзија. Обично ќе покажат истакнат знак кој го наведува "VO" или "Version Original" на филмскиот постер. Понекогаш, особено во Каталонија, ќе се каже VOSE, што значи "Version Original Subtilada en Español" за да се разликува од филмот наречен каталонски (или, во други делови на Шпанија, баскиски или галициски).

Кино сали во Мадрид

Cine Golem Alphaville

Cines Princesa

Cine Renoir Plaza de España

Cine Dore

Идеални мултикини

Cine Estudio - Circulo de Bellas Artes

Cine Berlanga (порано Cine California)

Ла Енана Марон

Кино сали во Барселона

Јелмо Икарија

Cine Cinesa Diagonal Mar

Верди

Renoir

Filmoteca de Catalunya

Malda

Кино сали на Коста дел Сол

Cinesa Cine La Cañada

Јелмо Кинас Малага

Кине Сур - Фуенгирола Мирамар

Albaniz Multicines

Театар на филм во Севиља

Avenida 5 Cines