Дали се потребни имунизации за карипско патување?

Прашање: Дали се потребни вакцини за карипско патување?

Одговор: Општо, не. Сепак, појавите на тропски болести се случуваат во ретки прилики, па затоа најдобро е да се провери веб-страницата на Центарот за контрола на болести и превенција на болести на САД за најновите ажурирања пред да одите.

Здравствени информации за карипски патувања

Некои од најпознатите здравствени бубачки во светот спаѓаат во категоријата "тропски болести". За среќа, Карибите обично се благословени со здрава животна средина и снабдување со чиста вода, а малкумина посетители имаат сериозни здравствени проблеми кога патуваат на островите.

Значи, посетителите во регионот генерално не се бара да се подложат на имунизација. Сепак, Карибите не се имуни на повремени појава на тропски болести како маларија, а Центарот за контрола на болести и превенција на болести (ЦДЦ) на САД препорачува посетителите на одредени острови да станат ажурирани при нивната имунизација пред да заминат дома.

Проверете Кариби стапки и Критика на одмор

Веб-страницата на CDC's Traveler's Health обезбедува богатство на информации за здрави патувања, вклучувајќи ги и упатствата од земја до земја, кои вклучуваат тековни предупредувања за патување, информации за безбедност и сигурност, локални болести и здравствени проблеми и превентивни совети. Тука се упатствата за патничко здравје на ЦДЦ за островите на Карибите:

Ангвила

Антигва и Барбуда

Аруба

Бахамите

Барбадос

Бермуди

Bonaire

Британски Девствени Острови

Кајмански Острови

Куба

Курасао

Доминика

Доминиканската Република

Гренада

Гвадалупе

Хаити

Јамајка

Мартиник

Монтсерат

Порторико

Саба

Свети Бартс

Свети Китс и Невис

Света Луција

Свети Евстатиј (Statia)

Св. Мартин и Св. Мартин

Свети Винсент и Гренадини

Тринидад и Тобаго

Турците и Каикос

Американски Девствени Острови